Skip to main content
Tilbage

Sprogteknologisk konference 2022 afholdt: Dansk sprogteknologi under samme tag for én dag

2. december 2022

Dekorativt indhold.


Sprogteknologisk konference 2022 samlede alt fra offentlige myndigheder til forskere og leverandører til en dag dedikeret til dansk sprogteknologi. Herunder får du et tilbageblik på dagen.
 

Flere end 100 sprogteknologi-interesserede var samlet til konferencen, som fandt sted på Københavns Universitet og blev afholdt af Digitaliseringsstyrelsen og Center for Sprogteknologi ved Københavns Universitet. Dagen bød på en række spændende emner inden for dansk kunstig intelligens og sprogteknologi fra forskere, virksomheder og offentlige myndigheder.

Anne Jensen, Institutleder ved Nordiske Studier og Sprogvidenskab startede konferencen ud med en varm velkomst, hvorefter Bolette Sandford Pedersen, professor ved Center for Sprogteknologi og Jane Sofia Gyberg Rasmussen, kontorchef i Digitaliseringsstyrelsen bød velkommen med en introduktion til dagen.

Kasper Bay Noer og Anders Jess Pedersen fra Alexandra Instituttet fortalte om taledata på dansk, og hvorfor det er en opgave, vi er nødt til at samarbejde om. Herudover bød dagen på oplæg omkring brugen af sprogteknologi i sundhedssektoren, hvor Julie Sohn fra Systematic fortalte om, hvordan natural language processing (NLP) kan hjælpe i hjemmeplejen ved at gøre dokumentationskvaliteten bedre, hvilket samtidig vil kunne frigive mere tid til den enkelte borger. Lars Maaløe fra Corti præsenterede, hvordan AI kan forbedre Akutberedskabet.

Konferencen bød også på oplæg omkring sprogteknologisk forskning, hvor Daniel Hershcovich fra Datalogisk Institut satte fokus på, hvordan man kan tilpasse sprogmodeller til forskellige sprog og kulturer, mens Simon Krek fra Institut Josez Stefan fortalte om natural language understanding (NLU), som handler om, hvordan fælles betydninger inden for et sprogfællesskab er relevant, når vi taler om kunstig intelligens.  

Til sidst præsenterede Niels Ørbæk fra Analyse & Tal og Sebastian Jørgensen fra Nordic Safe Cities initiativet ’Tryg Digital By’, som giver lokale aktører et styrket online trussels- og tryghedsbillede for at forebygge og modvirke had, ekstremisme, racisme og utryghed online.

Ud over de mange spændende oplæg, var der i konferencens pauser indlagt postersessioner. Her blev der præsenteret igangværende sprogteknologiske projekter, hvor konferencens gæster kunne gå rundt mellem standene og høre om projekterne. Pauserne og postersessionerne bød op til videndeling og diskussioner af ideer blandt de fremmødte.

For os på sprogteknologi.dk var det særligt positivt at se de mange fremmødte og mærke interessen for udviklingen af dansksproget sprogteknologi.

Der skal lyde et stort tak fra Digitaliseringsstyrelsen og Center for Sprogteknologi ved Københavns Universitet til de mange deltagere til konferencen.

Vi håber, at I vil besvare det spørgeskema, som vi har sendt ud i dag. Spørgeskemaet bruges til at evaluere dette års konference og forberede kommende arrangementer.


Se eller gense slides fra konferencen

Ny sprogteknologirapport for dansk

Hvordan kan NLP hjælpe i hjemmeplejen?

TALEDATA PÅ DANSK

Finding Meaning In Data across Languages

Opening up dictionaries for natural language understanding

Improving critical 911 patient communication with machine learning

Tryg Digital By

Gense hele programmet for sprogteknologisk konference 2022